KORKEAKOSKI

Korkeakoski


Korkeakoski Kuopion Maaningalla on suosittu luonto - ja matkailunähtävyys Suomen korkeimpana vesiputouksena ja koskena, jota on käyty ihastelemassa jo vuosisatojen ajan.

Korkeakoskenjoki saa vetensä useista pienistä järvistä ja Löytynjärvestä ja ryöppyää noin sadan metrin matkalla mutkitellen alas kanjoniin, jolloin putouskorkeutta kertyy yhteensä 36.4 metriä (Pohjois-Savon ympäristökeskuksen mittaus 2003). Joki jatkaa kanjonin pohjalla loivasti laskien kulkuaan päätyen noin 2,5 km:n päässä alas jyrkkien kallioseinämien reunustamaan 5 km pitkään, kapeaan ja syvään, vuonomaiseen Tuovilanlahteen, mikä on Maaninkajärven pohjoisin osa. 

Korkeakosken kuohut ovat komeimmillaan huhti - toukokuussa, jolloin viileän kanjonin pohjalla on usein myös vielä lunta. Parkkipaikalle on erinomaiset tieyhteydet (Korkeakoskentie 111, Tuovilanlahti, Kuopio) ja parkkipaikalta on vain n. 15 metriä kosken ylittävälle sillalle. Silllalta pääsee helposti näköalatasanteille, joista kosken yläjuoksua ja putousta voi ihailla ylhäältäpäin. Sillalta vasemmalle johtavat reitti ja portaat (n. 200 kpl), joita myöten voi laskeutua alas jylhän kanjonin pohjalle, mistä avutuu näkymä putoukselle ja kanjonin pohjalla virtaavaan kirkasvetiseen jokeen.

Korkeakoski sijaitsee luonnonsuojelualueella, joka rauhoitettiin vuonna 1947. Alueen luonto on ollut koskemattomassa tilassa siitä lähtien lukuun ottamatta kulkureittejä. Puut saavat elää koko elinkaarensa loppuun, kun ne kaaduttuaan jätetään paikoilleen muun eliöstön ravinnoksi. Sammal ja saniaiskerrokset luovat kanjonin pohjalla paikoin sadunomaisen hämyisän tunnelman. Suojelualueen pinta-ala on nykyisin yhteensä 35 hehtaaria, minkä omistaa Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) ja Kuopion kaupunki (Maaningan liityttyä Kuopioon 2015). 

Korkeakosken Kanjonin kahvila palvelee keväällä ja kesällä viikonlopuisin ja tilauksesta. Aivan kosken partaalla on nuotiopaikka ja pöytäryhmiä, missä voi syödä eväitä ja paistaa makkaraa. Mukaan tarvitaan omat puut. Alueella on myös joitakin geokätköjä.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Korkeakoski_(Maaninka)